Schweigmanstraat

Schweigmanstraat | woninguitbreiding | Amsterdam

Deze woning in Amsterdam-West is zo eenvoudig mogelijk uitgebreid en verbouwd. De uitbreiding is volledig in hout gemaakt. Dit is goed voor het milieu, en maakt het ook mogelijk de gevel, terras en schutting in het zelfde materiaal uit te voeren. Zo vervaagt het onderscheid tussen gebouw, erfafscheiding en inrichting. Door een hele grote pui in de achtergevel te plaatsen is het een hele lichte woning geworden en is er een sterke binnen-buitenrelatie ontstaan.

De benedenverdieping wordt geordend vanuit een groot meubel in de middenzone. De bestaande meterkast en de constructie zijn er in opgenomen. Bovendien zorgt het voor een natuurlijke verdeling van de functies en een ruimtelijke flexibiliteit. Met de grote schuifdeur in de doorgang aan de voorzijde is de mate van openheid te regelen: de sfeer verandert van kamer naar open plattegrond.

De bovenverdieping is de inverse hiervan, met kasten aan beide zijwanden over de gehele diepte van het huis. Hierin komt het hout van de benedenverdieping terug.