&k wholesale

&k wholesale  |  kantoor en magazijn  |  Amsterdam

Als nieuwe vestiging voor het hoofdkantoor heeft &k een oude fabriekshal aan de Asterdwarsweg gekocht en ons gevraagd deze in meerdere fasen te verbouwen, waarbij fase 1 bestaat uit de werkplekken voor &k en het geklimatiseerde deel van het bedrijfsmagazijn.

In functionele zin was er een eenvoudig programma van enkele kantoorruimten, een magazijn, een fotostudio en een showroom voor de groothandel. De randvoorwaarden hiervoor waren echter iets complexer: het kantoor diende low-cost, maar wel high-design te zijn. Daarnaast moest het beide specifiek, maar hoogst flexibel zijn. Tenslotte was er de wens de bouwelementen tot hoge mate onafhankelijk te maken van de installatie elementen.

Aan de buitenzijde is de fabriekshal voorzien van een reeks grote openingen van 2.7*2.7m, die verschillen in uitvoering afhankelijk van hun positie ten opzichte van de vloervelden. Door de enorme omvang, abstracte detaillering en de verscheidenheid aan posities van de ramen krijgt de wand een andere ongewone aanwezigheid als scheiding tussen binnen en buiten.

Het inbouwpakket is zo veel mogelijk met minimale middelen gerealiseerd, op een strak grid van 1×1 meter, passend bij het polycarbonaat en de grote plaatmaat van het berken multiplex van 3×1.5m. De semi-geklimatiseerde ruimten bevinden zich op de begane grond, wat het mogelijk maakte de bestaande fabrieksvloer te blijven gebruiken (qua isolatie en uiterlijk). Het magazijn en de fotostudio worden bovendien (samen met de bestaande ringleidingen) gebruikt voor de distributie van alle verwarming en electra, alles opbouw en bereikbaar en daarmee heel erg flexibel, wat bijdraagt aan de duurzaamheid in een snel veranderende organisatie.

In het budget was geen ruimte om in de eerste fase aan energie opwekking te doen, wel is de bestaande gevel geïsoleerd. Er is bij het inbouwpakker voor een deel gebruik gemaakt van een bestaande stalen insteekvloer, waardoor er zo min mogelijk sloopafval was en er is voor de materialen in hoofdzaak hout, glas en aluminium gebruikt. Alleen het polycarbonaat is minder milieuvriendelijk, maar wel efficiënt in massa en tot op grote hoogte herbruikbaar.