Lutmastraat

Lutmastraat | woonhuis | Amsterdam

Interne verbouwing van een woning in een monumentaal complex in de diamantbuurt. Het is een zeer compacte woning en we hebben dan ook veel aandacht besteed aan het optimaliseren van het ruimte gebruik. Daartoe moest onder andere de trap worden verplaatst, wat monumentenzorg uiteraard tegen de borst stootte. Middels een historische analyse hebben we kunnen aantonen dat de bestaande trap niet meer origineel was en is de commissie na een flinke worsteling akkoord gegaan.

Naast het maken van een efficiëntere trapopgang hebben we ook een grote kastenwand ontworpen die over 2 verdiepingen loopt; kasten zijn nu eenmaal efficiënter dan een berghok, omdat er geen extra verkeersruimte wordt toegevoegd. Hierdoor was er op verdieping ruimte voor een kleine logeerkamer. De kast is zo ontworpen dat hij enerzijds de ruimten bij elkaar betrekt, maar anderzijds een duidelijke zonering in de woning accentueert.

De kern van het materialen palet is het kersenrood geoliede eikenhout, waar zich verschillende tinten grijs en beige omheen hebben geschakeerd. De woonverdieping is behoorlijk expressief en de slaapvertrekken zijn veel rustiger qua toon.

De trap is niet alleen een verbindend element, maar is ook een design object dat bij binnenkomst de toon zet. De zwevende treden komen naar voren uit de boekenplanken. Om dit zweven te bevestigen komt de leuning uit het trapgat naar beneden, zonder de treden te raken.

zie voor vergelijkbare projecten: Oudeschans en Brederodestraat