Spaarndammerstraat | woning | Amsterdam

Spaarndammerstraat | woning | Amsterdam

Bij dit project in de Spaarndammerstraat hebben we twee appartementen samengevoegd tot een groot woonhuis. De tuinen liggen in dit deel van de straat lager, waardoor de souterrains aan de achterzijde verdieping hoog zijn. Maar omdat de woonkamer op de bel etage lag, hebben we aan de achterzijde het souterrain uitgebouw met een dakterras erop. Op deze manier heeft de woonkamer een buitenruimte kunnen krijgen.

De verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een centrale trap met glazen vloeren ernaast. Hiermee wordt het licht optimaal de woning in getrokken en ontstaat er een groot ruimtelijk effect zonder oppervlakte verlies.

Door de woning heen bevinden zich twee vorm-thema’s. Enerzijds komen er op meerdere plekken verticale spijlen voor: In de trap, in de gevel van de uitbouw en in de slaapkamer. Anderzijds herhaald de schuine lijn van de uitbouw zich in een groot erker-meubel aan de straatzijde.

Het geheel is voorzien van strakke, minimalistische details, naar voorkeur van de bewoners, die erg van Japans en Braziliaans design houden. Toppunt hiervan is wellicht de detaillering van het marmer in de keuken. Er zijn hier heel exclusieve platen voor gebruikt, maar door deze op verstek te zagen zie je nergens de materiaal dikte terug en wordt het geheel chique understated.