Prinsengracht

 

 

 

  
  
     

Prinsengracht | woonhuis | Amsterdam

Een (ver)nieuwbouwproject van meerdere percelen aan de Prinsengracht, waarbij één perceel geheel nieuw werd gebouwd. Het was de wens een buitenruimte te maken aansluitend op de woonvertrekken op de eerste verdieping met veel privacy. Het koste de nodige inzet dit te realiseren binnen het beleid en regelgeving van het historisch centrum.

De gevel is abstract, maar wel erg contextueel. Door dunne horizontale lijnen wordt de relatie gelegd met de naastgelegen panden. De invulling van de vlakken is verticaal geprofileerd met subtiele verschillen per laag, waardoor de bovenste laag van binnen vrij luchtig beleefd wordt, terwijl er ze van buiten niet per se als schijngevel wordt ervaren. De kleur van de gevel is zorgvuldig afgestemd op de historische omgeving.

Aan de achterzijde worden de percelen verbonden. Waar zich ooit de binnenplaatsjes bevonden loopt nu een passage met beloopbare glazen overkapping. Hierdoor komt de bestaande monumentale achtergevel goed tot zijn recht. Bovendien schept dit een mooie relatie tussen de begane grond en de buitenruimte op verdieping.

fotografie: Maarten Noordijk